new
VLE-Calc.com
Gőz-folyadék egyensúly számítások
magyar

angol

Gyakran ismétlődő kérdések


K:   Mit tud a VLE - Calc .com?
V:   A VLE - Calc .com egy ingyenes web-alkalmazás, mely fázisegyensúlyt számol, fázisdiagramokat készít, és desztillációs folyamatokat modellez. Nem tárolt, kísérleti adatokat szolgáltat, hanem számítás útján "jósol".

K:   Ingyenes a program használata?
V:   Igen, a VLE - Calc .com teljes körű használata teljesen ingyenes.

K:   Mi olyan különleges ebben a programban a többi on-line adatbázishoz képest?
V:   Jóllehet jó pár on-line adatbázis hozzáférhető ingyenesen, és tényleg rengeteg kísérleti adatot tartalmaz temérdek vegyületpárra vonatkozóan, a mérnöki gyakorlatban nem ritka, hogy az éppen vizsgálni kívánt anyagokra illetve hőmérsékleti/nyomás viszonyokra nem találni kísérleti adatsort. Sőt, az ipari gyakorlatban többnyire nem kétkomponensű-, hanem háromkomponensű vagy sokkomponensű elegyekkel van dolgunk, amelyekre még kisebb eséllyel találunk használható adatokat. Ez a program szakmailag elismert számítási módszereket használ a hiányzó kísérleti adatsorok pótlására, illetve ingyenes eszköz folyamatmodellezésre.

K:   Milyen számításokat használ? Hogy működik?
V:   Már készül a részletes dokumentáció, egyelőre itt csak kivonatosan foglalkozunk a témával.

A program a gőz-folyadék egyensúlyok ( VLE ) modellezésére alapvetően kétféle fizikai-kémiai modellt használ:
- Aktivitási együtthatóval módosított Raoult-törvényt
és/vagy
- Reális gázelegyek leírására alkalmas állapotegyenletet (EOS).

Az utóbbit főleg szuperkritikus vagy közel kritikus állapotú komponenseket tartalmazó elegyeknél használja, a PSRK modellel. Az előbbihez az aktivitási együtthatót a UNIFAC (módosított, Dortmundi) modellel számítja.

K:   Mennyire megbízhatóak ezek a számítási eredmények?
V:   Általában pontosnak tekinthetőek. Bőséges szakirodalom lelhető fel, amely a fenti modellek pontosságát és megbízhatóságát vizsgálja. Alapvetően tájékozódási, oktatási/demonstrációs célokra mindenképpen jól használhatóak. Nagyon spéci anyagoknál és elegyeknél némi óvatosság javasolt.

K:   Hibát/téves adatot találtam.
V:   Bár a program készítésénél a megbízhatóság volt a legfontosabb szempont, mégis előfordulhatnak hibák, akár a prediktív modellek (UNIFAC, PSRK) pontatlansága miatt, akár az azokat alkalmazó algoritmusok tökéletlensége miatt. Bármely hamis vagy erősen pontatlan eredményért elnézést kérek, de az alkalmazás szerzője nem vállal felelősséget az ilyen számítási eredményekből eredő károkért vagy veszteségekért. Használja a programot saját felelősségére!

K:   Hogy tudom letölteni a programot?
V:   Egyelőre ennek a programnak nincs letölthető változata, de már készítés alatt áll.